Our development plans for Huddersfield Royal Infirmary
Calderdale and Huddersfield NHS Foundation Trust is progressing a development plan to improve health services at our hospitals in Huddersfield and Calderdale.

We are immensely proud of the healthcare services at Huddersfield Royal Infirmary (HRI) which serves people across Huddersfield and Calderdale. We want to ensure our hospital is equipped to meet the high standard we set for quality, safety and experience for all patients. The draft proposals for a new A&E Department are designed to improve clinical outcomes and deliver improved care for local patients.

This once-in-a-generation investment will improve healthcare services for residents across Huddersfield and the wider region whilst also delivering a range of additional outcomes which will benefit society.

Please read through the below information about the draft proposals for CRH. 

Update: Our survey closed on Monday 29th March 2021 and we are currently analysing feedback. Thank you to everyone who submitted comments – we will ensure all your feedback is considered before any planning applications are submitted. At that stage there will be further opportunity to view the final schemes and submit comments directly to the planning authority.

If you have any further questions or would like to get in touch please contact us at: hello@chftfutureplans.co.uk.
New Accident and Emergency (A&E) department

 

We are proposing to build a state-of-the-art A&E department at Huddersfield Royal Infirmary (HRI). 

The A&E department will accommodate the following:

  • Majors and Minors Treatment Areas
  • Dedicated paediatric treatment areas
  • Resuscitation bays and X-ray rooms

The A&E department is proposed as single storey building with a footprint of circa 1,800m2. Located primarily on part of the hospital estate currently occupied by Savile Court (a staff residential facility close to the end of its service life) and surface car parking to the south of the existing main hospital, it is proposed that the new A&E will extend across South Drive northwards towards the existing hospital.

By adopting this proposed arrangement, the new facility can be physically linked to the main hospital’s primary vertical and horizontal internal circulation system via a ground level single storey corridor between the proposed accident and emergency and the hospital’s existing south pedestrian entrance, thereby providing access to key supporting clinical facilities including Wards and the hospital’s Operating and Imaging Departments.

This investment improves our services at Huddersfield in many different ways including:

  • Providing exceptional clinical services to allow our NHS staff to access advanced digital, medical and clinical technology and services – providing the very best healthcare for patients
  • Allows us to incorporate learning from the Covid-19 pandemic
  • Deliver improved patient privacy, dignity and observation
  • Allow NHS staff to meet the ever-shifting demand on our A&E facilities

Wider upgrades and improvements to Huddersfield Royal Infirmary

In addition to the A&E works at HRI there are a number of capital schemes that we are undertaking on the wider site. These include:

  • Refurbishing and improvements to wards and theatres
  • Replacing external cladding systems on buildings for structural reasons
  • Fire safety improvements
  • Wider maintenance across the estate

These maintenance improvements will have a direct positive impact on patients experience and aim to provide therapeutic ward environments to aid recovery.


Travel & transport

The Trust recognises there is a need to improve sustainable access to HRI. An Estate wide Sustainable Travel Plan that promotes access to both HRI and CRH by sustainable modes of transport including cycling, walking and public transport has been developed. The Trust has developed a Parking Strategy for the estate which includes car park upgrades at HRI.


Current status of the design

The design and appearance of the new A&E Department are not yet confirmed. Your input will be considered alongside other partners/stakeholders and statutory consultees and will be used to inform the design development discussions at this stage of the process and will also play a key part in the detailed design development at future stages. Once we have reviewed feedback on the design, we will outline how these views have informed the final designs in a ‘Design and Access Statement’, which will be submitted with the planning application.


Development locations

These potential development site options for the new A&E Department at HRI are set out in the below plan:



Area 1 is located at the north west corner of the hospital site, on land currently occupied by a disused single/two storey modular building which formerly served as the Pathology Annex. This potential location was discounted for the following reasons:

  • Not visible from hospital site entrances from Acre Street or Occupation Road;
  • Significantly undersized site with no obvious way of increasing area to suit A&E Department spatial requirements without serious adverse impact on size and operation of hospital service yard;
  • Difficult (if not impossible) to create physical link to main hospital without significant re-planning of service yard;
  • Any link to main hospital would be at deliveries and stores level resulting in disruption to internal layout and totally inadequate clinical functional relationships;
  • Difficult and expensive to connect to existing hospital M&E services infrastructure.

Area 2 is located at the eastern end of hospital site, on land currently occupied by former Nurses Residences and Learning Centre, accessible from Occupation Road. Whilst of generous area and comparatively readily available, this further potential site was discounted for the following reasons:

  • Unduly ‘discrete’ location;
  • Potential objections to use of Occupation Road as primary route into hospital;
  • Remote from main clinical facilities and extremely difficult to create an effective link to key clinical facilities in main hospital;
  • Difficult and expensive to connect to existing hospital M&E services infrastructure.

Area 3 is located at the south western end of the site on land partially currently occupied by Saville Court former staff residential accommodation now at the end of its useful life: The advantages and of this potential site were perceived as follows:

Advantages:

  • Visible and readily accessible from Acre Street;
  • Of appropriate area, subject to diversion of South Drive around perimeter of defined site;
  • Adjacent to extensive existing car parking provision;
  • Offering the opportunity for a direct ground level link to the main hospital’s existing internal circulation system;
  • Close to the hospital’s Imaging Department and, via immediately accessible lifts and stairs, Wards and Operating Department;
  • Readily linked to existing hospital M&E services infrastructure via basement duct.

As well as enabling the design of a development of scale appropriate to its context, selection of the preferred location for the new hospital building has been guided by a number of key functional requirements including the following:

  • Maintenance of uninterrupted patient access to hospital facilities during construction;
  • In direct line of sight from an entrance to the hospital site in order to ensure rapid and unambiguous pedestrian and vehicular access;
  • Proximity to patient car parking facilities;
  • Ground level patient access;
  • Appropriate departmental flows and adjacencies through:
  • Enclosed level access to main hospital internal circulation system;
  • Proximity to the hospital’s Imaging Department and convenient access to its Operating Department and Wards;
  • Provision of accommodation on a single level.
  • Improve fire safety and access.
  • Readily linked to existing hospital M&E services infrastructure.
Huddersfield
Share this page:



Engagement platform powered by
Participatr on behalf of Calderdale and Huddersfield NHS Foundation Trust.

Privacy and cookie policy // Website terms of use // Accessibility statement